Herkomst

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een kleine, energieke “retriever” (apporteren; naar het gebruik als hond om de geschoten eenden tijdens de jacht terug te brengen naar de jager) is in de 19e-eeuw gefokt in het Little River District van Yarmouth County in Nova Scotia.

Jachthond

Tollers zijn gemaakt om de slimme jachttechnieken toe te passen die afgekeken zijn van de vos. Om een eend te vangen werken vossen samen. De een verstopt zich langs de waterkant, klaar om aan te vallen wanneer de eenden dichtbij genoeg zijn. Een andere vos rent en springt druk bewegend langs de kant terwijl hij zijn pluimstaart druk heen en weer kwispelt. Eenden komen dan al snel kijken wat er aan de hand is. Wanneer de prooi de vossen dan dichtbij genaderd is, springt de verstopte vos tevoorschijn en stort zich op de prooi.

Wat heeft dit met de toller te maken? heel veel! Dit hondenras is dit gedrag ook aangeleerd, ze lokten de eensen dus precies op dezelfde manier voor hun baasjes. Later is de honden nog aangeleerd om de eenden vervolgens naar hun baasjes toe te brengen. Hier heeft het ras zijn naam aan te danken. Deze methode heet namelijk “tolling” (Engels: “tollen”, vertaald: “lokken”, “dichterbij brengen”). Tollers zijn echte doorzetters en gaan er altijd 100% voor. Zijn jager moet en zal de prooi krijgen!

Het gedrag is nog altijd terug te zien in de hedendaagse Tollers. Wat je ook vraagt van de hond, hij zal altijd zijn uiterste best doen de opdracht naar maximale kunnen uit te voeren. Of het nu gaat om het apporteren van een bal of tak of dat je hem nog altijd inzet voor de jacht, het dier staat volledig voor je klaar.

Erkenning als ras

De Tolling retriever onder de naam zoals we die nu kennen bestaat nog niet zo heel lang. Pas in 1945 is de officiële rasstandaard tot stand gekomen. Het ras werd toen nog de “Little River Duck Dog” of “Yarmouth Toller” genoemd. Tegen het einde van de jaren 50 werd deze naam aangepast. Sinds de Canadese Kennel Club het ras die tijd ging registreren veranderde de naam van het ras in de naam die we nu nog altijd gebruiken, de “Nova Scotia Duck Tolling Retriever”, één van de langste namen voor een hondenras! Om die reden wordt de naam ook nog wel eens afgekort naar “Tolling Retriever”, of korter nog, de “Toller”.

Later, in 1982, is het ras internationaal erkend door de FCI. Leuk weetje: sinds 1995 is het ras het officiële hondenras van Nova Scotia, een Canadese provincie. Het parlement van die provincie nam in dat jaar ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de Canadese Kennelclub een wet aan die verklaarde dat de Toller de officiële hond van Nova Scotia is.

De Amerikaanse Kennel Club erkent het ras sinds 2002.