Kenmerken Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een zeer herkenbaar hondenras. Niet alleen de opvallende kleur, maar ook de grootte, vorm, houding en gedrag van het ras zijn kenmerkend. Een echte mensenvriend met een lieve en zorgzame uitstraling.

Raskenmerken

Officiƫle naamNova Scotia Duck Tolling Retriever
HerkomstCanada (Nova Scotia provincie)
RastypeRetrievers/jachthonden
SchofthoogteReu: 48 – 51 cm.
Teef: 45 – 48 cm.
Gewicht15 – 20 kg.
Levensverwachting12 – 13 jaar
Vacht– Dubbele haren / ondervacht en dekvacht
– Rood- bruinachtig met witte accenten
– Middellange haren
– Waterafstotend
Ogen– Amandelvormig
– Bruin tot amberkleurig
NeusZwart tot kleur passend bij vacht (bruin-rood)
PootjesVoorzien van zwemvliesjes

Middelgrote hond

De Toller behoort tot de middelgrote hondenrassen. Met een schofthoogte van een volwassen reu bedraagt zo’n 48 tot 51 centimeter. Een teefje wordt met een schofthoogte van zo’n 45 tot 48 centimeter iets kleiner. Het gewicht van een volwassen exemplaar bedraagt zo’n 15 tot 20 kilo.

Vacht

De meest kenmerkende eigenschap van dit hondenras is misschien wel de opvallende kleur van de vacht. De haren hebben namelijk een rood- bruinachtige kleur met witte accenten die bij niet veel andere honden terug te vinden is. Volgens de rasstandaard mag de vacht alle kleuren tussen rood en oranje bevatten. De witte accenten zijn geen must, maar mogen voorkomen in de staartpunt, voeten, borst en bles. De witte vlekken op schouders, rond oren of op de nek, flanken en rug worden als foutief gekenmerkt.

De vacht heeft middellange haren die waterafstotend zijn. Dit komt mede door de dichte, zachte ondervacht en is voor een hond die voor de eendenjacht gebruikt wordt natuurlijk geen overbodige luxe. De haren op de rug mogen gegolfd zijn.

Ogen

Ook voor de ogen zijn bepaalde standaarden vastgesteld. De kleur kan varieren van bruin tot een beerje amberkleurig. De vorm van de ogen is amandelvormig. Opvallend is dat de ogen relatief ver uit elkaar staan op de brede, wigvormige kop.

Neus

De neus mag verschillende kleuren hebben, varierend van zwart tot een kleur in de kleur van de vacht. In veruit de meeste gevallen is de neus rood- bruinachtig in een kleur passend bij de vacht.

Opvallend: zwemvliesjes tussen de pootjes

Misschien nog wel een van de opvallendste eigenschappen van dit hondenras is dat er tussen de teentjes aan de pootjes zwemvliesjes zitten. Dit maakt van de Toller een echte zwemmer.